Stavba quadrocoptery
Novinky

9.4.2015- - Nový článek o GPS trackeru. Vyhledávám, vyhledáváš, vyhledáváme...
22.3.2015- Nové videjko + v přípravě článek o gimbalu / stabilizaci kamery
1.2.2014- Recenze rámů Hobbyking X550 a X666 od Elkory.
30.10.2013- Trochu předělán FAQ.
11.10.2013 - Nový návod na stavbu alternativního rámu TBS Discovery.
24.7.2013 - FPV videjko z hradiště Zámka z Prahy. Pracuji na odstranění vibrací.
20.7.2013 - Nový článek o přeprogramování G-OSD pro zobrazení HOME ARROW.
19.7.2013 - FPV videjko z Libčice nad Vltavou.
13.7.2013 - Nový článek o FPV. FPV podruhé a lépe.
11.7.2013 - Přibyl seznam řídicích desek. Autor Elkora mi bude posílat aktualizované verze seznamu na doplnění.
10.7.2013- Další HD FPV video z Bořanovic.
9.7.2013- Nové FPV video.
5.7.2013 - Menší redesign.
16.5.2013 - Návod na vyvážení vrtulí
16.5.2013 Přidán alternativní návod na výrobu rámu od uživatele Elkora Rám se neosvědčil, Elkora bude nadále referovat o svých zkušenostech.
20.3.2013 - Přidán FAQ pro začátečníky.
1.3.2013 - Přidán TIP na lepší připevnění motoru v článku o stavbě rámu.
23.2.2013 - Přidána videa. Cizí neštěstí určitě nejvíce pobaví.
16.1.2013 - Znovu aktualizován článek o vyvážení. Nyní je stroj pěkně stabilní a můžeme se věnovat FPV :-)
11.1.2013 - Návod na výměnu ohlé osy motoru.
6.1.2013 - Aktualizován článek o FPV.
3.1.2013 - Aktualizován článek o vyvážení a přidáno video
3.1.2013 - Vítejte v Novém roce. Byl přidán návod na možnou opravu nabíječky/balancéru iMAX B6. V budoucnu přibude povídání o co možná nejlepší stabilizaci multikoptéry s Multiwii.
13.12.2012 - Přidána nová sekce Videa vašich multikoptér. Uveřejněte zde své video multikoptéry nahrané na Youtube. Stačí mi poslat odkaz.
25.11.2012 - Forum rozšířeno. Přidáno video.
11.10.2012 - Článek o FPV aktualizován.
22.9.2012 - Nový článek o FPV. Článek bude doplňován postupně.
11.9.2012 - Nová kamerka na trhu (,,více v rozpis a objednání součástek"
6.9.2012 - Přidána videa
31.8.2012 - Vyřešeny nožičky (,,stavba rámu")
30.8.2012 - Práce na článku ,,konfigurace a první vzlet" pokračují a budu zde neustále přidávat postupy
29.8.2012 - Přidáno video

Počasí pro let
Meteoradar
Anketa

Používáte (uvažujete) o gimbalu (stabilizace videa)?

Ukázat výsledek

Nahrávání ... Nahrávání ...
Reklama hostingu

Fórum

Vítejte Host 

Zobraz/skryj hlavičku

Vítejte, zadání příspěvku v tomto fóru vyžaduje registraci.





Stránky: 1 2 [3] 4 5 6 >> Poslední
Autor Téma:Stavba Quadu
elkora
Pro
Příspěvků: 210
Permalink
Příspěvek Re: Stavba Quadu
dne: July 3, 2013, 14:58
Citovat

A co keychain s tou to není ono? GoPro se mi teda kupovat nechce, radši bych to viděl na KeyChain #19 s širokoúhlím objektivem, přeci jen ta cena i váha je někde jinde...Místo GoPro bych spíš plánoval lepší OSD a přijímač Frsky..
Na desky si počkáte asi do příštího tejdne, tenhle tejden nemám v práci čas, takže na to vlítnu o výkendu..
K tomu magnetometru..Čidlo je v pohodě, je tam osazen BMP085, kterej by měl mít přesnost cca 0,25m (0,03hPa) spíš to vypadá, že procesor ty data z něj neumí - možná nestíhá přelouskat, přeci jen je to oholená atmega328p. Koumals jestli není třeba blbě napájený? Možná bych to trošku líznul slaboučkým hrotem, ale dát pozor - čidla většinou nemají rádi teplotu vyšší jak 60°C..Tou houbičkou si taky moc nepomůžeš, chce to pořádný kryt a snažit se celou desku co nejvíc odstínit od elektromagn. záření..

admin
Administrátor
Příspěvků: 183
Permalink
admin - thegrid
Příspěvek Re: Stavba Quadu
dne: July 3, 2013, 21:18
Citovat

To nevim cim to je, ale i Johny107 z rcmanie psal at to radsi vypnu. Jeste to zitra zkusim. Ale nemuzes to dat do vzduchotesny kabicky. Podle mne nedodelany od vyrobce. Ma to fungovat hned.
Ted jsem si objednal OSD z HK za 20$ i s GPS. Akorat se musi pres programator nahrat novy firmware, aby to jmelo sipku k domovu. Az dojde, dam sem navod.
Jinak jsem poprve zkusil fpv (pres gopro, fatshark a 6..mw vysilac) a musim rict, ze je to tezsi nez jsem myslel. Vazne by to chtelo drzeni pozice pres gps. A bez toho barometru.... Stacil trochu vitr a byl jsem v prd...
Jsem cekal ze to bude lehci nez normalne...

Take me zklamal dosah fpv i pres slusny vykon vysilace a kruhove anteny. Po 80m v asi 20m vysce uz dost sumel obraz. Mam vysilaci antenu dolu a prijimaci nahoru tak nevim jestli to ma vliv. Pry to nevadi pokud neni na bok. No budu jeste laborovat.

mirec46
Začátečník
Příspěvků: 42
Permalink
Příspěvek Re: Stavba Quadu
dne: July 4, 2013, 19:42
Citovat

Elkora, asi mas pravdu pozeral som na HK a je tam viacero rieseni lacnejsich ako gopro.. takze pojdem postupne asi do toho.
No ak sa ti podari dat dokopy cez vikend tie dosky a admin to potom zacitkom tyzdna hodi na forum, tak vam budem obom velmi vdacny 😉
Aky udaj v popise dosiek hovori o procesore a jeho rychlosti (asi ako pri PC o jeho frekvencii a jadrach) ?
Co je houbicka, k comu je ta poznamka ? ..nejako som sa stratil

Admin posles prosim link na to OSD s GPS co si si objednal?
Inak mozno blba otazka OSD a FPV sa da predpokladam spojit ze na vysielacke budem mat jednu obrazovku a v nej obraz z FPV a v nom OSD letove udaje?
A este jedna otazka existuje FPV s nejakym klbom resp. gimbalom ktorym si viem kameru tocit dolava, doprava, hore, dole pre lahsiu orientaciu pocas letu? ..resp. necham quada vysiet pred prekazkou, napr. stromy a pomocou otacania kamery si obhliadnem okolie.. chapete dufam 🙂

admin
Administrátor
Příspěvků: 183
Permalink
admin - thegrid
Příspěvek Re: Stavba Quadu
dne: July 4, 2013, 21:07
Citovat

Houbička:
Image
Jinak to OSD je zde:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__29798__Mini_OSD_System_w_GPS_Module.html
V akci asi za 20$ + programátor z ebay za 3$.
OSD je pro FPV, kdy přímo ve video obraze vidíš různé údaje dle kvality daného OSD. Například napětí baterky, domovskou pozici atd.
Ano dá se točit s kamerou, pokud je máš na tom gimbalu. Je potřeba min. 2 serva, teda pokud chceš 2 směry.
Ovládat se to dá na vysílačce potenciometrem nebo nejlépe na brýlích Fatshark Dominator si dokoupit zásuvný modul, který obsahuje gyro pro rozpoznání pohybu hlavy. Propojit brýle s vysílačkou, která na volným kanálu kanálu bude vysílat příkaz například otoč kamerou doprava, dle otočení hlavy.
Popravdě na quadu bych spíše uvítal nějakou levnou stabilizaci kamerky. Když jsem zkoušel FPV v minimálním větru, tak to s videem stejně pěkně cloumalo.

elkora
Pro
Příspěvků: 210
Permalink
Příspěvek Re: Stavba Quadu
dne: July 5, 2013, 09:12
Citovat

Ten výkon jak říkáš to je divný, možná to dělá to, že máš antény každou jinak, ale tak moc by to vadit nemělo.. Na videu jsem měl někde letadýlko s FPV 200mW a polárkama a byl tam dosah 300m určitě..Na poli a mezi stromama a kukuřicí nebo co to bylo. A když teď nad tím přemejšlím možná to byl dokonce 25mW. Těch 50M jak říkáš odpovídá tak WiFině...
Stabilizace kamery by měla být přímo na desce,ne? Ještě jsem teda neměl možnost to pokoumat..A většina desek se dá použít na gimbal samostatně. Určitě existují i samostatné moduly od arduina, kam jen nahraješ správnej soft a dá se to použít na víc věcí. Na gimbal by stačilo arduino micro, tříossé giro, programátor a dvě serva....a půl roku trápení něž do toho člověk pořádně pronikne...Ale pak se dá zas s arduinem udělat cokoliv..Nebo mě napadá třeba Xcam GSM110 za 60 dolarů z HK. Jednoduchý Gimbal si šikovný člověk udělá doma sám.
Hodně jsem zpozorněl, když jsi psal o tom: propojit Fatshark modul s vysílačkou, ta možnost se mi líbí. Zvlášť, kdyby to fungovalo i bez brýlí-čistě jen modul na hlavě a monitor.
Dál jsi mi neodpověděl na mou otázku, zda se vyplatí to Gopro tam dávat, vzhledem k jeho ceně. Obraz na videu se mi zdá dostatečně kvalitní i u keychain.
5ízení skrze FPV je dost obtížná záležitost a bez toho GPS zvlášť. V orientaci hodně pomůže vidět velkou část stroje a udělat si nějaký pomocný bod- takový zaměřovač.. Proto plánuju přidělat kameru hodně netradičně nahoru za desku, tak abych viděl stroj před sebou ve směru letu a tam dávat GoPro je blbost. Keychain by tam ale seděla dokonale a měl bych pořešenej i Gimbal.
Upřímě řečeno nehodlám to věšet ani na stroj co mám teď. Nepřijde mi to moc rozumný věšet na stroj za 6000 vybavení za 20...Krom toho, že si to člověk vyzkouší a osahá( ono to spíš vypadá, že než budou nějaký peníze, který budu moct použít, tak tohle dodělám a budu stejně stavět novou copteru). jinak jsem koukal..ten rám z HK co si chci objednat se dá složit i do H, možná to taky vyzkouším...;)

admin
Administrátor
Příspěvků: 183
Permalink
admin - thegrid
Příspěvek Re: Stavba Quadu
dne: July 5, 2013, 09:56
Citovat

No ten výkon je divný, možná lítám moc nízko na ty kruh. pol. antény a musí se letět trochu výš až budu dál. Každopádně jsem letěl zatím jen 2x, ale řeknu ti, že je to úplně něco jinýho. Už by mně asi nebavilo lítat kolem hlavy. Každopádně dosah by měl být přes 3km v pohodě. Ještě jsem předřadil před video vysílač filtr kvůli šumu, který se tam dostane z motorů zpětně nějakými parazitními proudy.
Ano ovládání stabilizace je na desce. U Multiwii aspoň. Trochu jsem o tom četl a chtěl jsem si pořídit takový ten levný gimbal za cca 30$, ale upustil jsem od toho dle referencí uživ. rcmanie. Prý ty dodávaná serva moc nefunguje, respektive jsou příliš pomalá na to, aby několikrát za sec. měnila směr. Nyní se rozmáhají místo serva střídavé motory, což je jiná liga. Do teď za tu cenu jsi nic takovýho nesehnal, no každopádně to bude přes 2 tisíce a to už instalovat teď nebudu, možná na jiný copter.

Ten modul je vnitřní, tzn. není možné ho použít samostatně. Možná od jiné značky, ale to bys musel najít nebo se zeptat, já o tom nevím. A i když brýle mám, modul nechci, připadá mi, proč kupovat zas takovou věc, když s quadem můžeme letět na všechny strany, využití vidím spíš u větroňů. I když kdybych měl profi multikopteru, tak tam pak ano, třeba otáčení zrvadlovkou.

Na tu otázku jsem asi zapoměl, tak tedy kvůli řízení modelu čistě pro FPV je keychain dostačující rozhodně. I když jak jsem už zde někde psal, když jsem natáčel při západu slunce 808 #16 v2, tak jsem viděl pendrek, protože kamerka strašně stmavla protože ji ostře svítilo slunce do objektivu a nebylo tedy vidět okolí. V tom je perfektní GOPRO, protože má toto vyvážené, dokonce se dá nastavit, jak se má při tomto chovat. Ale jinak ano, vhledem k ceně, váze a velikosti, bych také volil keychain. Na druhou stranu, já chci mít ze trochu kvalitnější video záznam a tam když to porovnám, tak u GoPro je o hodně více detailů i na stejné rozlišení, natož fullHD. K tomu asi tak.

Jinak já nemám problém s orientací u brýlí jsem do obrazu docela vžitý, možná u monitoru je to horší, takže model vidět nemusím a ani nechci, protože bych měl model i v nahrávce.

Ano je to risk dávat na palubu takový vybavení když víš, že to může spadnout, ale co se dá dělat, gopro dám do dřevěný krabičky co jsem objednal speciálně na ni a snad vydrží.

Ten rám do H mě zajímá, který, že to je? Ten plastový?

mirec46
Začátečník
Příspěvků: 42
Permalink
Příspěvek Re: Stavba Quadu
dne: July 10, 2013, 09:07
Citovat

Pekna houbicka 😀 ..diky
Pozeral som tvoje video s FPV a dosiel som k zaveru ze bez OSD je to asi tazsie riaditelne.

Elkora chcem sa spytat, ci sa ti podarilo dostat k tomu prehladu dosiek..som trosku netrpezlivy a zvedavy 😉

btw moja prva zasielka z HK je uz v SR, akurat zadrzana na colnom urade, tak sa tesim na debat s nimi 🙂

admin
Administrátor
Příspěvků: 183
Permalink
admin - thegrid
Příspěvek Re: Stavba Quadu
dne: July 10, 2013, 12:11
Citovat

Tak to si úředníky užij. Mně naštěstí v poslední době chodí zásilky bez povšimnutí.
Jinak to OSD už mám taky doma, takže bych rád poreferoval, ale čekám na programátor z ebay, bez něj to asi nemá cenu. Takže článek o OSD až tak za měsíc. Jinak mi ani nevadí, že nevím, kde jsem, jako že nevidím bez OSD napětí baterky. Byl jsem teď asi 500m daleko a to už asi pípák neuslyším

Jinak Elkora mi poslal ty desky, tak večer nebo zítra to sem šoupnu. Je toho ale dost v AJ.

elkora
Pro
Příspěvků: 210
Permalink
Příspěvek Re: Stavba Quadu
dne: July 10, 2013, 18:43
Citovat

Však to přeložím, Jinak podle videa soudím, že FPV tak nějak funguje..
Rámy jsem se rozhodl koupit dva..Jeden uhlíkových trubek a jeden za 17 dolarů z hliníkovýho profilu a sklolaminátové desky...něco jako je tu, ale hrozně vachrlatý...:) profillem prostrcim dřevo, aby to mělo nějakou pevnost a uvidím co bude lepší...O výkendu objednávám, a potřebuju si to ještě projít, poslat peníze na pay a spousta práce okolo.
Taky jsem koukal očkem po nějakým solidním OSD a jako jediná hezká varianta se mi zdá varianta tak za 60 babek.. GPS, teploty, baterie všechno solidně nastavitelné, jak se co má zobrazovat, zobrazuje i klasický letecký dvouosý polohoměr...
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__17166__Hobbyking_OSD_System_Basic_Combo_.html
ale bojím se toho jak to bude fungovat,,, Přeci jen je to HK výrobek

admin
Administrátor
Příspěvků: 183
Permalink
admin - thegrid
Příspěvek Re: Stavba Quadu
dne: July 10, 2013, 18:52
Citovat

Jinak dobrá práce s těmi deskami.
Mně to OSD za 20$ i s GPS bude stačit, horizont nepotřebuji, neřídím křídlo, ale špatný to asi nebude. Dej vědět jak s rámem si dopadl. Jinak nahrál jsem další FPV video.
Zatím jsem byl 500m daleko, ale totální výpadek, skoro jsem se nedostal zpět, no nakonec jo. Podle mapy jsem ale zjistil, že jsem asi měl keř mezi sebou. Musím to příště zkusit opravdu na volnou viditelnost. Taky všude jsou dráty vys. napětí, tak si říkám, jestli to taky nemůžou trochu rušit??
Každopádně už se lítá pěkně, člověk to musí trochu dostat do ruky, nesmí skoro vůbec foukat a už mi to přijde jednodušší, než normální let 🙂

Ještě se zbavit těch šíl. vibrací ve videu.

Jinak já proti HK výrobkům nic nemám.

Stránky: 1 2 [3] 4 5 6 >> Poslední
Mingle Fórum by cartpauj
Verze 1.0.34 ; Stránka načtena za 0.073 vteřin.